Цікаво. Корисно. По-домашньому.
Кухня Рецепти

Хліб, яким можна здивувати. 4 оригінальні перевірені рецепти

Коронною стравою на столі може бути… хліб. Так-так! Спробуйте спекти хліб за одним із цих рецептів – і самі у цьому переконаєтеся!

09.02.2018 13:53

Хліб буває не тільки білий, чорний і з додатками, свіжий або черствий. Хліб може бути незвичайним, оригінальним, таким, що дивує і вражає. І при цьому, неймовірно смачним! 

Хліб часниковий із зеленню

350 г борошна, 220 мл води, 1 яйце, 1,5 ч. ложки дріжджів, 1 ст. ложка цукру, 1 ч. ложка солі, 3 ч. ложки олії, по пучку кропу і петрушки (можна ще кінзи), 3 зубці часнику, 4 ст. ложки оливкової олії.

  1. Замісити тісто з води, дріжджів, борошна, солі, цукру, яйця, олії.
  2. Посікти зелень, перемолоти блендером із додаванням оливкової олії і часнику, 0,5 ч. ложки солі. Готове тісто розкачати овалом, по поверхні розподілити зелень (частину залишити для змащування), згорнути рулетом, розрізати його поздовж навпіл, згорнути «косою», обмотавши «мотузки» одна навколо одної.
  3. Викласти у змащену олією форму, поставити у тепле місце на 30–40 хв. Випікати у попередньо розігрітій до 180 °С духовці 40 хв. Готовий хліб змастити рештою зелені.

 

Хліб ванільний «Леопард»

250 мл молока, 25 г крохмалю, 1 ч. ложка апельсинової цедри, 1 п. ванільного цукру, 70 г цукру, 1 ч. ложка з чубком сухих дріжджів, 375 г борошна, 50 г масла. Для світло-коричневого шару: 5 г какао, 1 ст. ложка гарячого молока. Для темно-коричневого шару: 15 г какао, 3 ст. ложки молока.

  1. Молоко з крохмалем перемішати віночком, поставити на середній вогонь і помішувати, доки загусне. Зняти з вогню, додати масло і перемішувати до однорідного стану.
  2. Коли охолоне, всипати цукор і ваніль, борошно і дріжджі. Перемішати і залишити на 10 хв. Потім добре вимісити (має бути м’яким і еластичним).
  3. Розділити на 2 рівні частини: в одну вмішати апельсинову цедру. Другу частину розділити ще на дві рівні: в одну вмісити 15 г какао, змішаного з молоком, а в другу – 5 г какао, змішаного з молоком. Має вийти 3 шматки різнобарвного тіста.
  4. Загорнути в пакети, залишити в кімнаті на 1,5 год. Кожен вид тіста розділити на 7 частин. Брати шматочок світло-коричневого тіста, розкачувати в довгий овал, довжиною 44 см, згортати щільною трубочкою. Брати шматочок темно-коричневого тіста і розкочувати у довгий овал (44 см), обгортати трубочку зі світло-коричневого тіста. Потім шматочок білого тіста розкачати так само і загорнути в нього коричневу трубочку. Так зробити з усіма шматочками.
  5. Має вийти 7 довгих трубочок. Розрізати кожну на 2 рівні частини і викласти у форму довжиною 22 см. Накрити і залишити приблизно на 1 год. Тісто має збільшитися удвоє.
  6. Пекти за температури 170 °С приблизно 40 хв. Остудити, вийняти з форми.

 

Австралійський овочевий хліб

На 1 вид тіста: 1 скл. (250 мл) борошна, ¾ ч. ложки солі, 1 ст. ложка цукру, 0,5 ст. ложки олії, 10 г дріжджів, по 110 мл соку і води. У кожен вид тіста інший сік: томатний (або 100 мл води+2 ст. ложки томатної пасти), буряковий (потерти або видушити сік), шпинатний (збити блендером свіжий або заморожений шпинат).

  1. Замісити чотири види тіста: 1 без «барвника» і 3 з «барвниками»-соками, накрити плівкою, поставити у тепле місце.
  2. Коли збільшиться у два рази, кожен колобок розкачати ковбаскою, викласти по спіралі у змащену форму. Можна кожен розкачати пластом, скласти один на один і згорнути рулетом або сплети кольорову косичку.
  3. Накрити великою мискою (щоб не сохнув) і залишити у теплому місці, щоб підріс. Постави у розігріту духовку, випекти, накрити рушником.

 

Паляниця «Квітка»

25 г дріжджів, 1 скл. газованої води, 250 г пшеничного борошна, 150 г житнього борошна, 1 ст. ложка соняшникового насіння, 1 ч. ложка солі, 2 ч. ложки цукру, 4 ст. ложки олії.

  1. Приготувати 2 миски для тіста. У першу: 0,5 скл. теплої води, половину дріжджів, 0,5 ч. ложки солі,1 ч. ложку цукру, 1 ст. ложку олії, 175 г пшеничного борошна. Замісити і залишити у теплому місці сходити на 1 год.
  2. У другу: 0,5 скл. теплої води, половину дріжджів, 0,5 ч. ложки солі,1 ч. ложку цукру, 1 ст. ложку олії, 150 г житнього борошна, 50 г пшеничного борошна. Замісити і залишити у теплому місці на 1 год.
  3. Як тісто підійде, у кожну частину додати ще по 0,5 ст. ложки олії та по 25 г пшеничного борошна. Гарно замісити та поділити кожне тісто на сім частин.
  4. Форму змастити олією. Викласти «пелюстки» квітки, чергуючи темні і світлі. Зверху посипати насінням, накрити рушником та залишити на 30 хв, щоб паляниця підійшла. Випікати за температури 180–200 °С 45 хв.

Додати в обране Зберегти в PDF
Print Friendly, PDF & Email
Поділитися у соцмережах img