Цікаво. Корисно. По-домашньому.
Здоров'я та краса Сам собі лікар

Між нами, мамочками. Їсти чи не їсти?

Пологи вже позаду. Щасливі та втомлені мами, трішки відпочивши, розуміють, що дуже хочуть їсти. І тут виникає запитання: а що можна?

Пригадую, ще у пологовому залі лікар розповідав, що варто їсти при грудному вигодовуванні, а що ні. Тоді зробила висновок: можна наче все і водночас… нічого.

За кордоном узагалі не заведено дотримуватися якихось обмежень в їжі після пологів. В Україні, навпаки, всі фахівці акцентують увагу на дієті. Який варіант обрати, звичайно, вирішувати тільки жінці. Але будь-які експерименти з їжею – це, насамперед, експерименти із самопочуттям вашого малюка, особливо коли у нього починаються коліки.

У мого синочка коліки тривали практично до п’яти місяців. Особисто мені, затятому кавоману, в цей період найважче було відмовитися від кави. На її замінники – цикорій та курземе – і дивитися не могла. Що їла? Варену або приготовану на пару телятину, інколи нежирну рибу,  гречку. Згодом пшеничну кашу, варену моркву, зелений салат, картоплю, печені жовті або зелені яблука з нежирним сиром без цукру, ківі та банани (не більш як один на день), лактаційний чай, нежирний кефір та молоко (не більш як склянка на день). Коли моєму синочку було три з половиною місяці, скуштувала невеличкий шматок огірка. В результаті у дитини животик здувся, наче гарбуз, і ми не могли її ніяк заспокоїти.

Кожна дитина реагує на продукти, які з’їла мама, по-різному. Лікарі радять вести харчовий щоденних, де слід занотовувати, що з’їли ви і яка була реакція дитини упродовж наступних двох діб. Мого часу, терпеливості і бажання все детально описувати вистачило аж… на місяць. Після того як малюк зреагував на чайну ложку меду, кабачок та буряк – боялася «виступати» за рамки дієти для мами.

Тільки після чотирьох місяців наважилася спробувати домашній яблучний солодкий пиріг. І реакції у нас не було. Тому ділюся рецептом цього смаколика.

Пиріг «Неземне задоволення для мами»

1 скл. кефіру кімнатної температури, 2 яйця, 1 скл. цукру, дрібка солі, 70 г масла (розтопленого), 1 п. ванільного цукру, 0,5 ч. ложки соди, 6 ст. ложок борошна з чубком (1,5 скл.), 4 великих яблука (або 6–7 середніх), цукрова пудра.

Яйця збити з цукром. Поступово додати кефір, масло, соду, сіль, муку, продовжуючи збивати міксером на невеликій швидкості. Тісто має бути не дуже рідким, але і не густим. Яблука порізати великими шматками. Форму змастити олією, вилити половину тіста, викласти яблука і знову тісто. Випікати у мультиварці упродовж години, в духовці – 40–45 хв. Дати охолонути, вийняти і посипати цукровою пудрою.

З найкращими побажаннями мамам і малятам, Ірина

Дата публікації: 26.08.2017 Додати в обране Зберегти в PDF
Print Friendly
Поділитися у соцмережах img img